05 ianuarie 2017

Ghidul pacientului diabetic - terapia in cazul afectiunilor intercurente

Urmatoarele indicatii sunt utile si trebuiesc urmate in cazul pacientilor diabetici atunci cand acestia asociaza anumite afectiuni intercurente:

1. Continuarea tratamentului antidiabetic (antidiabetice orale sau insulina), fara intreruperea acestuia chiar si in cazul aparitiei unor simptome precum greata, varsaturile sau diareea. Chiar si in lipsa aportului alimentar, glicemia poata sa creasca ca raspuns al organismului la afectiunea aparuta. In cazul in care nu este posibila administrarea medicatiei antidiabetice (de exemplu in cazul aparitiei varsaturilor), trebuie sa se apeleze cat mai repede la sfatul medicului specialist care poate sa ofere imformatii asupra schimbarii sau ajustarii tratamentului. 

2. In cazul aparitiei unor afectiuni intercurente, trebuie sa se consume alimente in cantitati moderate si trebuie sa se efectueze o hidratare adecvata a pacientului (se recomanda consumul unor cantitati mari de lichide, precum apa, ceaiuri, sucuri de fructe sau alte bauturi precum cele carbogazoase). Copiii diabetici trebuie sa fie, de asemenea, incurajati sa consume cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

3. In cazul pacientilor cu glicemii peste 240 miligrame pe decilitru (mg/dL), este recomandat consumul unor lichide fara glucoza (de preferat apa, ceai neandulcit sau chiar coca cola fara zahar).

4. In cazul in care nu este posibil consumul alimentelor consumate obisnuit in dieta zilnica, trebuie sa se efectueze o hidratare corespunzatoare cu sucuri sau alte lichide indulcite si sa se incerce consumul unor produse alimentare cu continut mediu de glucide si sare (supe, sucuri de fructe, lapte indulcit).

5. Este recomandat consumul unor alimente usoare pentru digestie, precum biscuitii sau sosul de mere. Este indicat consumul a 50 de grame de carbohidrati la fiecare 3-4 ore. De exemplu, se pot consuma 6 biscuiti sarati cu o cana de lapte si o jumatate de pahar de suc de portocale, fiecare continand aproximativ cate 15 miligrame de carbohidrati . 

6. Este obligatoriu controlul glicemiei la fiecare 3-4 ore, iar daca aceasta are valori mari sau este in crestere, trebuie sa fie controlata chiar si pe parcursul noptii. In cazul in care glicemia este mai mare de 240 de miligrame si medicul curant recomanda administrarea unor doze mai mari de insulina, trebuie sa se administreze doza corecta pentru a evita posibilele complicatii. Nu este recomandata modificarea dozelor de insulina administrata fara recomandarea specialistului.

7. Diabeticii insulinodependenti (care trebuie sa-si administreze obligatoriu insulina pentru a scadea glicemia), trebuie sa efectueze la fiecare 6-12 ore cate un test pentru detectarea corpilor cetonici in urina, mai ales daca exista valori ale glicemiei peste 300 mg/dL (exista teste rapide, speciale care pot fi efectuate la domiciliu). In cazul in care testele pentru corpi cetonici se pozitiveaza, este indicat ca pacientul sa contacteze medicul specialist cat mai repede. Copiii diabetici trebuie, de asemenea, testati pentru cetoza urinara la fiecare 6 ore, chiar si pe parcursul noptii.

8. Este obligatorie monitorizarea parametrilor fizici precum greutatea corporala, temperatura, frecventa respiratorie (numarul respiratiilor pe minut), pulsul, in cazul unor glicemii mai mari de 300 de mg/dL. Scaderea in greutate (semn de deshidratare), cresterea frecventei respiratorii (polipnee), cresterea pulsului (tahicardie), subfebrilitatea (temperaturi sub 38 grade C) sau chiar febra (temperaturi mai mari de 38 grade C), sunt simptome care sugereaza agravarea simptomatologiei cu aparitia cetoacidozei diabetice. In aceste cazuri este obligatoriu consultul medical de urgenta.

9. Nu este indicata administrarea empirica a nici unui medicament (fara recomandarea medicului specialist) si de asemenea, nici modificarea dozelor de insulina fara consultarea acestuia. Trebuie sa se retina faptul ca multe medicamente cresc glicemia, fiind contraindicate in cazul pacientilor diabetici.
In mod normal, in cazul unor infectii, organismul elibereaza anumiti hormoni care ajuta organismul in lupta cu boala. Acesti hormoni cresc glicemia (nivelul glucozei in sange), astfel incat sunt necesare cantitati tot mai mari de insulina pentru mentinerea unui echilibru metabolic optim. In cazul persoanelor diabetice, chiar si o infectie sau o afectiune minora pot creste dramatic glicemia, ducand in final la cetoacidoza diabetica sau coma diabetica hiperosmolara.


Cititi mai multe pe SURSA.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu