06 iulie 2017

Nefropatia

Cand mancam alimente bogate in proteine, organismul genereaza deseuri. Este stiut faptul ca rinichii actioneaza ca un filtru care elimina aceste deseuri in urina. Nefropatia este o boala care afecteaza functia de filtrare a rinichilor. 
In stadiu de inceput a bolii, cand rinichii nu mai pot retine in sange proteinele (fenomen denumit microalbuminurie) nu exista simptome specifice. Daca boala se agraveaza (insuficienta renala), o cantitate mare de proteine este "scapata" de rinichi in urina (macroalbuminuria). Exista riscul ca rinichii sa-si piarda definitiv capacitatea de filtrare (boala renala in stadiu terminal), deseurile din sange sunt acumulate si nu eliminate, se instaleaza insuficienta renala si este necesara dializa (filtrarea sangelui cu ajutorul unui aparat) sau transplantul de rinichi.



Un nivel ridicat de glucoza in sange conduce la o activitate suplimentara pentru rinichi. Dar nu toate persoanele cu diabet zaharat sufera de boli de rinichi. Pentru a micsora riscul aparitiei nefropatiei diabetice este recomandat sa tineti sub control nivelul glicemiei si al tensiunii arteriale.

Care sunt simptomele bolii?
Nefropatia in sine nu are un simptom. Primul semn al bolii renale este acumularea de lichid. Ar mai putea fi lipsa somnului, pierderea poftei de mancare, stomac deranjat, slabiciune generala, dificultati in concentrare.
Este recomandat sa va prezentati la medic frecvent pentru verificarea tensiunii arteriale, analiza urinei, sangelui si alte examene specifice diabetului zaharat.

Cum se poate preveni?
Pastrarea nivelului de glicemie in intervalul recomandat de medic poate preveni nefropatia diabetica. Cercetari de specialitate au demonstrat ca un control strict al glucozei din sange a redus cu o treime riscul microalbuminuriei. La persoane care deja au avut microalbuminurie a scazut la jumatate riscul de a avansa la macroalbuminurie. Un control strict al glicemiei poate inversa fenomenul. 

Tratamente pentru nefropatie
Controlul strict al glicemiei si a tensiunii arteriale sunt foarte importante la bolile de rinichi. Tensiunea arteriala crescuta accelereaza progresarea bolii.
Pentru reducerea tensiunii arteriale se recomanda scaderea in greutate, evitarea alcoolului, tutunului si mult exercitiu fizic.
Cand nu se reuseste controlarea tensiunii arteriale se apeleaza la medicamente. Atentie, nu toate medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale sunt bune pentru diabetici! Unele pot ridica nivelul glicemiei, altele pot masca simptome de hipoglicemie. La diabetici sunt recomandate inhibitorii ECA (Enzime de Conversie a Angiotensinei), care sunt benefice si nondiabeticilor.

Dieta saraca in proteine este recomandata in macroalbuminurie, dar apelati la ea doar la recomandarea medicului!

Cand se instaleaza insuficienta renala este necesara dializa. Desigur, este recomandat un transplant de rinichi, dar este o decizie care trebuie luata de o echipa formata de diabetolog, nefrolog, medic chirurg (transplant rinichi), asistent social si psiholog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu