15 ianuarie 2017

Testarea nivelului glucozei in sange acasa

Testarea glicemiei (nivelul glucozei in sange) se face cu un aparat numit glucometru. Setul contine aparatul propriu-zis, lamele de test, lanseta pentru intepare si ace.
Exista pe piata o gama diversa de aparate care pe langa functia principala ofera o serie de facilitati (memorare date, atentionare la anumite ore, descarcarea datelor memorate in calculator sub forma de diagrame, etc). La cumpararea lor trebuie sa tineti cont si de pretul consumabilelor (lamele si ace).
Pacientii insulino-dependenti beneficiaza de aparate si consumabile gratuit.

(Click pe link pentru magazin online!  *In functie de valoarea comenzii.)

Ziua internationala a diabetului


Depistarea precoce a diabetului

Depistarea precoce (screening-ul) pentru diabet a persoanelor adulte, care nu prezintă simptome, este indicat persoanelor supraponderale sau obeze (BMI ≥25 kg/m2) indiferent de vârstă, precum şi celor care prezintă unul sau mai mulţi factori de risc pentru diabet:
- sedentarism;
- rude de gradul 1 cu DZ;
- antecedente de diabet zaharat gestaţional sau naştere de feţi macrosomi, cu greutate mai mare decât cea normală (>4000g);
- apartenenţă la rase sau grupuri etnice cu risc (afroamericani, asiatici-americani, nativi americani, hispanici-americani, etc.);
- hipertensiune arterială (HTA ≥140/90 mmHg);
- nivel scăzut de HDL-colesterol (<35 mg/dL) şi/sau nivel crescut de trigliceride (>250 mg/dL);
- femei cu sindromul ovarelor polichistice;
- istoric de afecţiuni cardiovasculare;
- scăderea toleranţei la glucoză la teste anterioare;
- alte condiţii clinice asociate cu rezistenţa la insulină (ex: acanthosis nigricans).

Pentru copiii supraponderali, screening-ul trebuie să înceapă la vârsta de 10 ani sau la debutul pubertăţii, iar această testare a nivelului glucozei serice se recomandă să fie repetată la interval de 3 ani.

Interpretarea rezultatelor analizelor de laborator

Dacă la determinarea glucozei serice/plasmatice se obţin următoarele valori şi există simptome sugestive, atunci sunt întrunite condiţii pentru diagnosticul diabetului zaharat:

->126mg/dl la determinarea glucozei bazale;
->200mg/dl la determinarea glucozei random;
->160mg/dl la determinarea glucozei la 2 ore postprandial;
->200mg/dl la determinarea glucozei la 2 ore după administrarea a 75g glucoză (în cadrul testului de toleranţă la glucoză).

În absenţa simptomelor, este necesară repetarea determinării glucozei în zile diferite, iar diagnosticul de diabet zaharat se va stabili pe baza a cel puţin 2 valori crescute peste limitele de mai sus.

La persoanele sănătoase, HbA1c trebuie să fie sub 5,7%, diabeticii având valori peste 6,5%.

Persoanele care prezintă niveluri ale glicemiei bazale cuprinse între 100-125mg/dl (glicemie bazală modificată), HbA1c între 5,7-6,5% şi valori între 140-199mg/dl la testul de toleranţă la glucoză aparţin unui grup încadrat ca prediabet (nu întrunesc condiţiile de diagnostic pentru DZ) şi reprezintă categorii de risc pentru diabet şi afecţiuni cardiovasculare.

Teste de laborator utilizate în diagnosticare

Atât depistarea, diagnosticul cât şi monitorizarea diabetului zaharat se bazează pe determinarea prin metode de laborator a glucozei serice/plasmatice. Se pot recolta 4 tipuri de probe:
- Glucoza plasmatică/serică determinată pe nemâncate;
- Glucoza serică determinată la 2 ore după masă;
- Glucoza plasmatică/serică determinată dintr-o probă de sânge recoltată într-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masă;
- Glucoza plasmatică/serică determinată în cadrul testului de toleranţă la glucoză (la 2 ore după administrarea a 75 g glucoză); acest test trebuie efectuat numai la indicaţia medicului;
- Testul hemoglobinei glicate, HbA1c. Cantitatea de HbA1c este proporţională cu nivelul mediu al glucozei sangvine (glicemia medie) în cursul ultimelor 2-3 luni anterioare testării.

Alimente care scad nivelul glucozei din sange

- fulgii de ovăz
- orezul Basmati
- leguminoasele uscate (fasole, linte, năut, arahide)
- oţetul
- lămâia
- scorţişoara
- alunele
- nucile
- brânza tofu
- spanacul
- grepfruitul
- legumele verzi

Alimente care cresc nivelul glucozei din sange

- zahărul
- cartofii
- pâinea
- cerealele
- biscuiţii
- produsele de patiserie
- băuturile energizante
- dulciurile fabricate industrial

Important!


Diabetul zaharat este o afecţiune cronică. Din acest motiv este important să controlam nivelul glucozei în sange prin medicaţie, regim alimentar şi exerciţii fizice.

05 ianuarie 2017

In 30 de zile cu dieta si stil de viata...




În acest documentar este vorba de 6 indivizi, bolnavi de diabet (doi cu diabet de tip I, și 4 cu diabet de tip II), dependenți de insulina și medicamente, care merg la o clinică de întinerire din Arizona, numită "Tree Of Life Rejuvenation center" (Copacul vieții) și acolo, timp de 30 de zile, mananca numai crudități, fac mișcare, stau într-un mediu ambiant plăcut și se relaxează. Rezulatele sunt spectaculoase: 4 dintre ei renunță complet la medicamente și insulina (inclusiv unul cu diabet tip I)" despre care se spune că este insulino dependent toată viața lui și binenteles netratabil, că așa se spune în medicină convențională "Diabetul nu se poate vindeca". Unul dintre ei renunță după 2 săptămâni, dar oricum și în cazul lui, efectele erau vizibile (renunțase complet la medicamente și insulina și avea valori normale de sănătate). Cel de-al 6 lea, cel mai rebel și condiționat dintre toți, care avea diabet de tip 1 din copilărie, nu a respectat condițiile de vindecare 100%, a ajuns la 5 unități de insulina în loc de 70 câte lua de obicei și și-a schimbat un pic atitudinea față de viață și tratament în sine.
Ne sunt prezentate încercările psihologice prin care trec eroii noștrii și luptă cu ideile preconcepute, cu multiplele condiționări pe care societatea, medicină convențională, mass media, anturajul, părinții, rudele șamd ni l-au oferit de când am venit pe lume.
CONCLUZIA: DA, DIABETUL ESTE TRATABIL!

Ghidul pacientului diabetic - terapia in cazul afectiunilor intercurente

Urmatoarele indicatii sunt utile si trebuiesc urmate in cazul pacientilor diabetici atunci cand acestia asociaza anumite afectiuni intercurente:

1. Continuarea tratamentului antidiabetic (antidiabetice orale sau insulina), fara intreruperea acestuia chiar si in cazul aparitiei unor simptome precum greata, varsaturile sau diareea. Chiar si in lipsa aportului alimentar, glicemia poata sa creasca ca raspuns al organismului la afectiunea aparuta. In cazul in care nu este posibila administrarea medicatiei antidiabetice (de exemplu in cazul aparitiei varsaturilor), trebuie sa se apeleze cat mai repede la sfatul medicului specialist care poate sa ofere imformatii asupra schimbarii sau ajustarii tratamentului. 

2. In cazul aparitiei unor afectiuni intercurente, trebuie sa se consume alimente in cantitati moderate si trebuie sa se efectueze o hidratare adecvata a pacientului (se recomanda consumul unor cantitati mari de lichide, precum apa, ceaiuri, sucuri de fructe sau alte bauturi precum cele carbogazoase). Copiii diabetici trebuie sa fie, de asemenea, incurajati sa consume cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

3. In cazul pacientilor cu glicemii peste 240 miligrame pe decilitru (mg/dL), este recomandat consumul unor lichide fara glucoza (de preferat apa, ceai neandulcit sau chiar coca cola fara zahar).

4. In cazul in care nu este posibil consumul alimentelor consumate obisnuit in dieta zilnica, trebuie sa se efectueze o hidratare corespunzatoare cu sucuri sau alte lichide indulcite si sa se incerce consumul unor produse alimentare cu continut mediu de glucide si sare (supe, sucuri de fructe, lapte indulcit).

5. Este recomandat consumul unor alimente usoare pentru digestie, precum biscuitii sau sosul de mere. Este indicat consumul a 50 de grame de carbohidrati la fiecare 3-4 ore. De exemplu, se pot consuma 6 biscuiti sarati cu o cana de lapte si o jumatate de pahar de suc de portocale, fiecare continand aproximativ cate 15 miligrame de carbohidrati . 

6. Este obligatoriu controlul glicemiei la fiecare 3-4 ore, iar daca aceasta are valori mari sau este in crestere, trebuie sa fie controlata chiar si pe parcursul noptii. In cazul in care glicemia este mai mare de 240 de miligrame si medicul curant recomanda administrarea unor doze mai mari de insulina, trebuie sa se administreze doza corecta pentru a evita posibilele complicatii. Nu este recomandata modificarea dozelor de insulina administrata fara recomandarea specialistului.

7. Diabeticii insulinodependenti (care trebuie sa-si administreze obligatoriu insulina pentru a scadea glicemia), trebuie sa efectueze la fiecare 6-12 ore cate un test pentru detectarea corpilor cetonici in urina, mai ales daca exista valori ale glicemiei peste 300 mg/dL (exista teste rapide, speciale care pot fi efectuate la domiciliu). In cazul in care testele pentru corpi cetonici se pozitiveaza, este indicat ca pacientul sa contacteze medicul specialist cat mai repede. Copiii diabetici trebuie, de asemenea, testati pentru cetoza urinara la fiecare 6 ore, chiar si pe parcursul noptii.

8. Este obligatorie monitorizarea parametrilor fizici precum greutatea corporala, temperatura, frecventa respiratorie (numarul respiratiilor pe minut), pulsul, in cazul unor glicemii mai mari de 300 de mg/dL. Scaderea in greutate (semn de deshidratare), cresterea frecventei respiratorii (polipnee), cresterea pulsului (tahicardie), subfebrilitatea (temperaturi sub 38 grade C) sau chiar febra (temperaturi mai mari de 38 grade C), sunt simptome care sugereaza agravarea simptomatologiei cu aparitia cetoacidozei diabetice. In aceste cazuri este obligatoriu consultul medical de urgenta.

9. Nu este indicata administrarea empirica a nici unui medicament (fara recomandarea medicului specialist) si de asemenea, nici modificarea dozelor de insulina fara consultarea acestuia. Trebuie sa se retina faptul ca multe medicamente cresc glicemia, fiind contraindicate in cazul pacientilor diabetici.
In mod normal, in cazul unor infectii, organismul elibereaza anumiti hormoni care ajuta organismul in lupta cu boala. Acesti hormoni cresc glicemia (nivelul glucozei in sange), astfel incat sunt necesare cantitati tot mai mari de insulina pentru mentinerea unui echilibru metabolic optim. In cazul persoanelor diabetice, chiar si o infectie sau o afectiune minora pot creste dramatic glicemia, ducand in final la cetoacidoza diabetica sau coma diabetica hiperosmolara.


Cititi mai multe pe SURSA.



Afectiuni dermatologice provocate de diabet in imagini

Diavit

Diavit este un concentrat natural din fructe de Vaccinium myrtillus L. (afin) si Hippophae rhamnoides L (catina) din flora spontana, obtinut prin procedee originale care-i pastreaza principalele componente active, cu adaos de meritoza, amidon, lactoza, gelatin, stearat de magneziu (E572) si talc (E553b). Este bogat in vitamine (C, provitamina A, PP, B1, B2, E) saruri minerale (K, Ca, P, S, Mg, Mn, Fe), principii naturale: antocianozide, fitoncide, tanini, acizi vegetali (miristic, palmitic, chininic), pectine, polifenoli. Glucozidele delfinolului, mirtilina si neomirtilina continute de concentratul natural din fructe de Vaccinium myrtillus L. are actiune hipoglicemianta, produsul avand efecte benefice in protectia pancreasului. Prin compozitia lui complexa, reechilibreaza presiunea osmotica de la nivelul celulelor epiteliului mucoasei intestinale, normalizeaza peristaltismul si tranzitul intestinal, avand rol protector al mucoasei. Restabileste rezistenta si permeabilitatea capilara, intervine in tonifierea sistemului venos. Prin continutul in flavonoide produsul intervine in reglarea cardiovasculara. Prin efectul activant asupra regenerarii purpurei retiniene, sensibilizeaza fotoreceptorii marind acuitatea vizuala. Nu contine coloranti artificiali sau arome.
Se recomanda bolnavilor să nu renunţe la tratamentul clasic, recomandat de medicul specialist, urmand ca pe parcurs, pe masura ce vor lua şi DIAVIT, sa se observe, din analize, că organismul va avea tot mai puţină nevoie de acestea. Diavit este aprobat de Ministerul Sanatatii si Familiei, nu are contraindicatii sau efecte secundare.

Am gasit DIAVIT la mai multe farmacii online, dar cel mai mic pret pare sa fie AICI (click!). Daca ati gasit o oferta mai buna, lasati adresa in comentariu. Multumim!



Recomandari alimentare, Prof. Dr. Morar

Dimineata mancati singur, la amiaza cu prietenii, iar masa de seara dati-o dusmanului!


DA
NU
Paine neagra sau integrala la schimb cu cartofi, orez
Paine alba cu derivatele ei
Paste fainoase
Grasimi, margarina
Carne slaba
  • Gratar;
  • Fiarta;
  • Peste oceanic.
Dulciuri, bomboane, guma de mestecat.
Lactate
Sucuri “colorate”, inghetata
Branzeturi
Mezeluri, produse afumate
Fructe (toate fructele) – 5 mere / zi
Samburi de caise, mar
Pui de “complex”, curcan
Zarzavaturi – 250 g / zi (crude)
Legume – 250 g / zi (crude)
(Varza, conopida, guile, broccoli, ceapa, usturoi, hrean)
Branza topita

Ou fiert
Conserve, conserve de post
1 pahar de vin la 2 zile, rosu, sec
Alcool
Ulei de masline
Bere
Ulei obtinul “la rece”
Prajeli
Ciocolata neagra (putina) 80-90%
Cafeaua
Cacao 1-2 lingurite / zi
Tutunul
Ciuperci
Sampanie pentru copii
Nuci, alune, fistic, migdale – neprajite
Zaharina, inlocuitorii ei
Scortisoara – 1 g/zi
Alimente incalzite la microunde
Miere – putina

Post 3-4 zile / luna (fara carne)

Cereale (grau, orz, ovaz)

Mamaliga

Muraturi

MISCARE (2km/zi)
SEDENTARISM

Despre diabet - interviu cu prof. dr. Roman Morar


Spirulina

Spirulina este o alga albastra-verzuie ce a fost localizata initial in lacuri calde din Africa, America Centrala si America Latina. A fost consumata de oameni si animale din cele mai vechi timpuri. Studii recente au scos la iveala o serie de proprietati ce o recomanda ca aliment cu proprietati terapeutice datorita continutului de vitamine (C, E şi B), minerale (iod, brom, mangan, potasiu, fier) şi aminoacizii esenţiali.

Stimulează sistemul imunitar şi ajută astfel la combaterea agenţilor patogeni care pot provoca infecţii.
Constituie o sursă excelentă de iod şi de aceea, în anumite cazuri, poate normaliza funcţiile glandei tiroide.
Conţine fier sub formă complexă, fiind una din cele mai importante surse naturale de fier. Este utila tuturor şi mai ales vegetarienilor.
Spirulina contine ficocianina, principalul principiu activ responsabil cu intensificarea proceselor metabolice si pigmenti din grupa clorofilei.
In compozitia Spirulinei intra o serie de substante extrem de folositoare organismului, doar la nivel celular fiind descoperite peste 280 de substante cu activitate biologica, dintre care aminoacizi esentiali, acizi grasi nesaturati de tip Omega 3, Omega 6, glicoli.

Este indicata in:
- efort fizic si/sau intelectual, hepatite cronice, ciroza hepatica, gastrite, ulcer gastric si duodenal;
- diabet zaharat de tip II;
- diabet zaharat tip I, in asociere cu insulina;
- insuficienta renala si corticosuprarenala;
- obezitate, anemii;
- hipertensiune arteriala si cardiopatie ischemica;
- distonie neurovegetativa si suprasolicitare nervoasa;
- carenta de calciu si magneziu;
- creste lactatia tinerelor mame;
- impotenta si frigiditate;
- glaucom, cataracta si retinopatii;
- incetinirea procesului de imbatranire;
- profilaxia infectiilor microbiene si virale;
- profilaxia bolilor maligne si radioprotectie;
- cresterea performatelor sportive.

(clik pe link pentru a accesa magazinul)

03 ianuarie 2017

Alimente - indice glicemic


Clasificare in functie de indicele glicemic:
- foarte scăzut: legume verzi, fasole boabe, alune, brânză, unt, soia, linte, pește, ouă, crustacee, orz, carne, fructe; 
- scăzut: fasole la cuptor, mazăre, naut, fasole neagră, cartofi dulci, nuci, porumb dulce, mere, portocale, struguri, iaurt, pere, pâine de secară, paste, fulgi de ovaz; 
- moderat: pepene roșu, sfeclă, banane, stafide, pâine albă și integrală, biscuiți din secară, mussli, orez, zahăr cristalizat; 
- foarte înalt: miere, orez expandat, fulgi de porumb, prăjituri din orez, morcovi, baghetă, păstârnac, cartofi.

Diabetul zaharat


Misiune

O hiperaciditate gastrica din adolescenta m-a directionat catre mancaruri mai putin acre si dulciuri. Nu toleram alcoolul. Dulciuri nu mai consum de mai bine de 7 ani, dar trebuie sa recunosc ca eram un mare amator. Activitatea fizica... era aproape inexistenta. Scaun si birou, cel putin 14 ore zilnic, la care se mai adauga uneori si substante toxice in aer. Pot sa completez cu... mese rare si abundente, din care nu lipseau niciodata grasimile animale. Intre timp am descoperit ca aciditatea gastrica se datoreaza unei bacterii (Helicobacter pylori) si un tratament agresiv a rezolvat problema.

Nu am pregatire medicala. Sunt ca oricare dintre voi. Am invatat anatomie si fiziologie in scoala, stiu sa fac cateva manevre medicale. Am in schimb, ati ghicit,  diabet. De tip 2. Desi existau ceva semne de mai mult timp, am aflat in urma unor analize de rutina. In noiembrie 2015 am avut o perioada scurta de spitalizare, in care am fost indrumat de specialisti in boli de nutritie si diabet. Am schimbat un pic dieta, am adaugat ceaiuri si mai multa miscare. Cand nu-i timp, fac macar cateva serii de genoflexiuni. Acum caut  remedii naturiste pentru a minimaliza efectele bolii. Prin intermediul internetului vreau sa fiu de ajutor atat mie cat si celor care au dobandit aceasta boala. 
Incerc sa aduc pe acest site informatii despre diagnostic, tratamente noi, diete, stil de viata. Desigur, contributia altor persoane informate, poate chiar calificate, poate conduce la minimalizarea efectelor bolii la cat mai multi bolnavi si la prevenirea imbalnavirii la cei predispusi.

Daca aveti ceva de spus, nu ezitati sa adaugati un comentariu.

Sa auzim de bine!